خودسوزی محمدامیر توسلی، مهاجر افغانستانی ساکن شهر مشهد ایران، بازتاب گسترده در رسانهها و شبکههای اجتماعی افغانستان داشت، اما گزارشها در این مورد، شامل چندین ادعای نادرست نیز بود.
سنجه در این گزارش، ادعاهای نادرست در مورد این رویداد را بررسی کرده است.
نشر ویدیوی نادرست
پس از نشر خبرها در مورد خودسوزی محمدامیر توسلی، کاربران شبکههای اجتماعی به صورت گسترده ویدیویی را نشر کرده و مدعی شدهاند که از این رویداد است.


در این ویدیو یک نفر در حال سوختن در یک خیابان دیده میشود و افرادی نیز که بهنظر میرسد مأموران نجات هستند، به سمت او آب میپاشند تا آتش خاموش شود.
اما بررسی سنجه نشان میدهد که این ویدیو مربوط خودسوزی یک مرد ( + ) در ۲۵ حمل سال ۱۴۰۳ خورشیدی در میدان انقلاب تهران ایران است.
رسانههای ایران از جمله خبرگزاری مهر ( + ) در آن زمان گزارش دادند که مأموران نجات این فرد را به شفاخانه منتقل کردند، اما او در شفاخانه جان داد.
آیا محمدامیر توسلی پس از سقوط افغانستان به دست طالبان به ایران رفته بود؟
کاربران شبکههای اجتماعی و شماری از رسانهها مدعی شدهاند که محمدامیر توسلی پس از سقوط افغانستان به دست طالبان در سال ۲۰۲۱ میلادی به ایران رفته است.
از جمله صفحهی «بیبیسی» دری در گزارش خود از این رویداد، به نقل از کاربران شبکههای اجتماعی نوشته است که آقای توسلی پس از تسلط دوباره طالبان بر افغانستان به ایران مهاجر شده بود.
اما بستگان و اعضای خانواده محمدامیر توسلی به روزنامه اطلاعات روز گفتهاند که او در ایران متولد شده بود و دستکم در ۱۴ سال اخیر پیوسته در ایران زندگی کرده بود.
آیا محمدامیر توسلی خلبان ارتش پیشین افغانستان بود؟
رسانههای افغانستان از جمله «افغانستان اینترنشنال»( + )، «روزنامه هشت صبح»( + )، «بیبیسی دری» و «روزنامه اطلاعات روز»( + ) و کاربران شبکههای اجتماعی، شامل رهبران سیاسی و خبرنگاران، محمدامیر توسلی را «خلبان ارتش پیشین افغانستان» معرفی کردهاند.
اما موضوع خلبانی آقای محمدامیر توسلی برای ارتش حکومت پیشین افغانستان، از سوی خانوادهاش تأیید نشده است.
یک عضو خانوادهی او به روزنامه اطلاعات روز گفته است که محمدامیر توسلی «شغل خلبانی» داشته، اما مشخص نکرده است که در چه دورهای و چه مدتی در افغانستان خلبان بوده است.
علاوه بر این، با توجه به اینکه خانوادهی محمدامیر توسلی تأیید کردهاند که او در ۱۴ سال اخیر در ایران زندگی کرده است و دارای برخی از مشکلات روانی نیز بوده، به نظر نمیرسد که در حکومت پیشین افغانستان بهعنوان خلبان فعالیت کرده باشد.
یک منبع به سنجه گفت که محمدامیر توسلی در دوره حکومت برهانالدین ربانی، دستیار خلبان بوده، اما خانوادهاش این مورد را نیز تأیید نکردهاند و اطلاعات دقیق در مورد شغل او ارائه نکردهاند.