مصباحالدین مستعین، سخنگوی وزارت زراعت، آبیاری و مالداری طالبان اخیراً به تلویزیون طلوعنیوز ( + ) گفته است که پس از صدور فرمان منع کشت خشخاش از سوی هبتالله آخوندزاده، رهبر طالبان، در حال حاضر خشخاش در «هیچ منطقهی افغانستان» کشت نمیشود.
اما بررسیهای سنجه نشان میدهد که این ادعا نادرست و گمراهکننده است و کشت خشخاش پس از صدور آن فرمان، همچنان در ولایتهای مختلف کشور ادامه داشته است.
سنجه بهعنوان نمونه اعلامیههای وزارت داخلهی طالبان در مورد تخریب مزارع خشخاش در سال جاری میلادی را بررسی کرده است.
بررسیهای سنجه نشان میدهد که وزارت داخلهی طالبان موجودیت صدها جریب مزارع خشخاش را دستکم در ۱۹ ولایت افغانستان تأیید کرده است.
براساس اعلامیههای وزارت داخلهی طالبان، در سال جاری میلادی در ولایتهای هلمند، قندهار، ارزگان، زابل، بدخشان، ننگرهار، هرات، لغمان، سرپل، بغلان، تخار، پروان، نیمروز، خوست، بلخ، دایکندی، بامیان، کنر و بادغیس خشخاش کشت شده است.
وزارت داخلهی طالبان ادعا کرده است که پولیس مبارزه با مواد مخدر این گروه مزارع خشخاش در این ولایتها را «تخریب» کرده است.
بهعنوان مثال، وزارت داخلهی طالبان در یازدهم مارچ سال جاری میلادی با نشر اعلامیهای ( + ) گفت که پولیس مبارزه با مواد مخدر ۵۸۷ جریب مزارع خشخاش را در هلمند و ۵۸ جریب مزارع خشخاش را در ولایتهای ارزگان و قندهار تخریب کرده است.
این وزارت در دوم ماه جون سال جاری میلادی نیز اعلام ( + ) کرد که پولیس این گروه در «عملیاتهای جداگانه» در بدخشان، ۲۱۸ جریب مزرعهی خشخاش را در شهر فیضآباد، ۱۸۱ جریب را در ولسوالی ارگو، ۱۱۵ جریب را در ولسوالی درایم، ۱۱۴ جریب را در ولسوالی کشم، ۱۱۳ جریب را در ولسوالی جرم، ۶۹ جریب را در ولسوالی یمگان، ۴۱ جریب را در ولسوالی تشکان و ۲۱ جریب را در ولسوالی خاش، تخریب کرده است.
افزایش کشت خشخاش
گزارش ( + ) دفتر مبارزه با مواد مخدر و جرم سازمان ملل متحد نیز نشان میدهد که کشت خشخاش در افغانستان همچنان ادامه دارد و در سال جاری میلادی افزایش نیز یافته است.
براساس گزارش جدید دفتر مبارزه با مواد مخدر و جرم سازمان ملل متحد، در سال ۲۰۲۴ میلادی، ۱۲ هزار و ۸۰۰ هکتار زمین در افغانستان خشخاش کشت شده است که نشانگر ۱۹ درصد افزایش نسبت به سال قبل است.
این نهاد گفته است که در سال ۲۰۲۳ میلادی ۱۰ هزار و ۸۰۰ هکتار زمین در افغانستان خشخاش کشت شده بود.
دفتر مبارزه با مواد مخدر و جرم سازمان ملل متحد گفته است که در سال جاری میلادی، خلاف سالهای قبل، ۵۹ درصد از مزارع خشخاش در شمالشرق افغانستان، به ویژه در بدخشان بوده است.
آمارهای این نهاد نشان میدهد که امسال در ولایتهای بدخشان، تخار، بلخ، جوزجان، فاریاب، بادغیس، غور، فراه، هلمند، قندهار، ارزگان، زابل، لغمان و کنر، خشخاش کشت شده است.
این گزارشها نشان میدهد که خلاف ادعای برخی از مقامهای طالبان، کشت خشخاش در افغانستان پس از صدور فرمان هبتالله آخوندزاده، همچنان ادامه داشته است و هیچگاه به صفر نرسیده است.