در روزهای اخیر یک ویدیو در شبکه‌های اجتماعی وایرال شده است که نشان می‌دهد یک دانش‌آموز پسر هنگام خواندن یک شعر به زبان پشتو که در آن از حکومت پاکستان و مولانا فضل‌الرحمان، رهبر حزب جمعیت علمای اسلام آن کشور انتقاد شده است، از سوی یک ملای میان‌سال سیلی می‌خورد.

شماری از کاربران شبکه‌های اجتماعی در افغانستان با بازنشر این ویدیو ادعا کرده‌اند فردی که این دانش‌آموز پسر را به‌دلیل انتقاد از پاکستان و مولانا فضل‌الرحمان سیلی می‌زند، یک عضو طالبان است.

بلال سروری، از خبرنگاران شناخته‌شده‌ی افغانستان با نشر این ویدیو در ایکس نوشته است که «یک دانش‌آموز در محیط علمی از سوی یک طالب توهین و ضرب‌وشتم می‌شود.»

محمدحلیم فدایی، والی پشین پکتیا با نشر این ویدیو گفته است که یک دانش‌آموز که از سیاست پاکستان و فتوای یک ملای پاکستانی در قالب شعر انتقاد کرده، از سوی یک ملا در مقابل دوربین‌ها و مردم سیلی زده شد. او افزوده است: «همه‌ی وطن‌داران ما زیر چنین شلاق‌هایی هستند، وطن ما یک زندان باز است.»

مهدی علیزاده، یک کاربر شبکه‌ی اجتماعی ایکس نیز در این مورد نوشته است: «سیلی محکمِ طالب بر روی آزادی بیان: سیلی خوردن یک جوان از سوی یک طالب در مقابل چشمان دیگران به‌دلیل انتقاد از پاکستان. این فقط گوشه‌ای از وحشی‌‌گری گروهِ خون‌آشام است که نه عزت و غرور مردم برای‌شان مهم است و نه اعتقاد به حقوق‌بشر و آزادی بیان دارد.»

یک کاربر دیگر شبکه‌ی اجتماعی ایکس، به اسم «اسپین‌غر صافی» نیز نوشته است این ملا شاگردش را سیلی می‌زند که چرا به زبان شعر از اهداف استخباراتی پاکستان در افغانستان انتقاد می‌کند.

او افزوده است: «در مفکوره‌ی ملی جمهوریت، ملا این کار را نمی‌کرد، این مفکوره ملایان طالبان حمارتی (امارتی) است.»

لیمه امیرخیل، کاربر دیگر شبکه‌ی اجتماعی ایکس نیز با نشر این ویدیو نوشته است: «زندگی ذلیلانه‌ی جوانان در زیر چتر طالبان» و در ادامه افزوده است: «این چگونه وطن است، این چگونه زندگی است و این چگونه آزادی است؟»

هرکدام از این پست‌ها در ایکس هزاران‌بار دیده شده‌اند. به عنوان نمونه، پست بلال سروری در این مورد تا اکنون بیش از ۳۳ هزار بار و پست محمدحلیم فدایی بیش از ۲۸ هزار بار دیده شده است.

علاوه بر ایکس، کاربران تیک‌تاک، فیسبوک و یوتیوب نیز این ویدیو را با عنوان سیلی‌زدن یک عضو طالبان به یک دانش‌آموز به‌دلیل انتقاد از پاکستان، بارها بازنشر کرده‌اند.

شماری از رسانه‌ها، از جمله «افغانستان انترنشنال»، «زاویه میدیا» و «ای‌بی‌ان پشتو» نیز این ویدیو و واکنش‌ها به آن را نشر کرده‌اند، اما توضیح نداده‌اند که این اتفاق در کجا و‌ توسط چه کسی رخ داده است.

پست «افغا‌نستان اینترنشنال» در این مورد بیش از ۴۸ هزار و ۷۰۰ بار، پست «زاویه مدیا» بیش از ۲۳ هزار و ۴۰۰ بار و پست «ای‌بی‌ان پشتو» نیز بیش از دو هزار و ۷۰۰ بار دیده شده است.

شماری از اعضای طالبان، از جمله سعید خوستی، سخن‌گوی پیشین وزارت داخله‌ی این گروه  به نشر این ویدیو واکنش نشان داده‌اند.

سعید خوستی در ایکس با نشر اسکرین‌شاتی از بخشی از این ویدیو که در آن نوشته‌ای به زبان اردو دیده می‌شود، گفته است: «این اتفاق در کدام منطقه در پختونخوا رخ داده است، اما دشمن بی‌غیرت، علیه ما پروپاگند می‌کند. من می‌گویم اگر اسلامیت و افغانیت نداری، حداقل انسان که هستی، از انسانیت بشرم.»

«سنجه» این ویدیو را درستی‌سنجی کرده است و توانسته است زمان و مکان دقیق این اتفاق را مشخص کند.

بررسی‌های «سنجه» نشان می‌دهد که این اتفاق در نهم حوت (۲۸ فبروری) سال جاری خورشیدی، در جریان مراسم اعلان نتایج آزمون سالانه‌ی یک مکتب موسوم به «لیسه‌ی عمومی اقرأ» در روستای «جیندی» ولسوالی «چارسده» ایالت خیبرپختونخوای پاکستان رخ داده است.

یافته‌های «سنجه» نشان می‌دهد که فردی که این دانش‌آموز را سیلی زده است، معلم این مکتب است.

بر اساس این یافته‌ها، اسم این دانش‌آموز «ذوالفقار» است و به‌دلیل خواندن شعری از یک شاعر افغانستان به اسم «مطیع‌الله تراب» که در آن از حکومت پاکستان و مولانا فضل‌الرحمان انتقاد شده است، از سوی معلم خود در جریان برنامه سیلی زده شده است. این دانش‌آموز در مصاحبه با یک یوتیوبر اهل خیبرپختونخوا می‌گوید که قرار بود او در این برنامه «نعت» بخواند، اما با خواندن شعر مطیع‌الله تراب در تیک‌تاک، از این شعر خوشش آمد و آن را به‌جای نعت انتخاب کرد.